Odzież dla gastronomii – jaka powinna być?
Odzież dla gastronomii – jaka powinna być?
Odzież dla gastronomii – jaka powinna być?
Kuchnia to miejsce, które jest pełne inspiracji oraz dobrego smaku. Dlatego też wszystkie osoby pracujące w kuchni powinny prezentować się nienagannie. Kuchnia to specyficzna przestrzeń pracy. Styczność z przeróżnymi procesami obróbki żywności sprawia, że odzież dla gastronomii musi pełnić również funkcje ochronne. Jednak to nie oznacza wcale, że odzież do gastronomii nie może być ładna. Sprawdź https://www.maroni.pl
Biel, która się kojarzy z czystością oraz higieną staje się jednak coraz rzadziej wykorzystywana. Wszystko z uwagi na to, że są bardzo widoczne plamy oraz zabrudzenia. Kucharze coraz częściej nawet sięgają po czarną odzież dla gastronomii, jak i także kolory takie jak pomarańcz, granat czy też nawet róż. Kolorowa odzież gastronomiczna pozwala na określenie osobowości kucharza. Świadczy to o odwadze, jak i także niesamowitej kreatywności szefa kuchni.

Strój tradycyjny kucharza musi być użyteczny, praktyczne, ale głównie musi być po prostu bezpieczny. Wpływa także na hierarchię w kuchni, a do tego podkreśla znacznie rangę zawodu, jakim niezaprzeczalnie jest właśnie szef kuchni. Musi się on przecież świetnie prezentować. Jest niejako wizytówką lokali gastronomicznych.
Wybierając kucharskie bluzy upewnić się należy, że są w pełni luźne oraz także wykonane z materiału oddychającego, aby pomóc zachować chłód podczas zmiany długiej. Krój dwurzędowy, a do tego długie rękawy, które posiada kitel kucharski, ma za zadanie chronić ręce przed oparzeniami. Fartuch kucharski czy też zapaska są wiązane z przodu. Mają za zadanie zabezpieczyć przed ciosami niespodziewanymi ze strony niezmiernie gorące tłuszczu oraz plamami niechcianymi.